Andrei Blaier

DATA NASTERII: 15 Mai, 1933
DATA DECESULUI: 01 Decembrie, 2011
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Burcescu Andreea, la 02 Decembrie, 2011
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
21161 vizualizari

Memorial etern Andrei Blaier


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).




Preţuirea pentru Andrei Blaier, cineastul care a murit ieri-dimineaţă, la vârsta de 78 de ani, vine, în ceasul despărţirii sale de această lume, o dată cu regretele, atât de la prieteni, de la colegi, de la studenţi de-ai săi, cât şi de la publicul cinefil. "A fost regizor blând şi bun pedagog", spune un apreciat critic de film. Multă lume face trimitere la peliculele sale "Apoi s-a născut legenda", "Prin cenuşa imperiului", "Ilustrate cu flori de camp", "Lumini şi umbre", "Bătălia din umbră" – toate acestea fiind premiate în ţară sau în străinătate.

Andrei Blaier a fost renumit atât pentru creaţiile sale cinematografice, la care a colaborat de-a lungul anilor cu actori mari, cât şi pentru activitatea de pedagog, căci în calitatea sa de profesor universitar a format noi generaţii de regizori de film şi televiziune. A murit în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă, precum transmite Mediafax.

Născut pe 15 mai 1933, în Bu­cu­reşti, Andrei Blaier a absolvit cursu­rile Institutului Naţional de Artă Tea­tr­ală şi Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficţiune, el a rea­li­­zat multe producţii documentare în cadrul Studioului cinematografic Bu­cureşti. A regizat multe lungmetraje, seriale de televiziune: "Dimineţile unui băiat cuminte" (1967), "Ci­re­şa­rii" (1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Lumini şi umbre" (1979-1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanţa cea mare" (1988), "Divorţ din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente – regele bălţilor" (1995), "Dulcea saună a morţii" (2003). El a des­fă­şu­rat şi o bogată activitate de scenarist, cu filme ca "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" sau "Vacanţa cea mare".

Mai multe filme de-ale sale au fost distinse cu premii ale Asociaţiei Cineaştilor (astăzi UCIN). În filmele sale au jucat mari actori, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Dorina Lazăr, Maia Morgenstern, Oana Pellea. Despre Blaier, colegul său de breaslă şi prietenul apropiat Dan Piţa spunea în 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Între mine şi Andrei e o iubire frăţească, iubire colegială, şi asta datorită felului său în care ştie să se facă plăcut".

"Pentru mine, domnul Andrei Blaier a însemnat mult. A avut încredere în mine ca actriţă de film, şi pentru acest lucru îi mulţumesc. Compasiunea şi regretele mele fa­miliei, iar el să aibă un drum uşor acolo unde ne ducem cu toţii", spunea ieri actriţa Coca Bloos, citată de Mediafax. Distinsa actriţă a jucat în câteva filme realizate de Blaier: "Terente – Regele bălţilor", "Crucea de piatră", "Divorţ din dragoste".

Opera artistică a lui Andrei Blaier cuprinde şi spectacole de teatru, de televiziune, dar şi peste 200 de scurtmetraje, documentare (scenariu şi regie). Cunoscutul regizor nu s-a li­mitat însă la a-şi realiza propriile producţii, ci s-a implicat şi în educarea unor noi generaţii de regizori de film şi televiziune. A fost profesor la Aca­demia de Teatru şi Film (UNATC) între 1990 şi 1992, dar şi unul dintre fondatorii Facultăţii de Cinema­to­gra­fie din cadrul Universităţii Media din Bucureşti. Era decan onorific în această instituţie de învăţământ.

Alexandru Solomon: "Din păcate moartea nu e selectivă"
Am lucrat la două filme cu An­drei Blaier şi îmi amintesc, mai ales, de omul care avea o apa­ri­ţie aparte, cel puţin în peisajul românesc al anilor ’90. Era un regizor care marca prin sensibi­li­­tate şi cultură. Îl respectam pentru filmele sale de început de carieră, cum ar fi "Ilustrate cu flori de câmp" sau "Prin cenuşa im­pe­riului". Era un tip de cinema care îmi plăcea. Acum ce aş pu­tea să spun mai mult decât că re­gret că a dis­pă­rut şi că n-am ţi­nut legătura mai mult cu el. Din păcate, moartea nu e selectivă.

Mircea Albulescu: "Se mai visa în spatele camerei de filmat"
Este un sfârşit de toamnă rău şi urât pentru noi. Acum câteva zile, Toca, iată că acum Andrei Blaier, la sfârşitul lui octombrie – Liviu Ciulei. Ne cam pleacă regizorii... De Andrei Blaier mă leagă faptul că am făcut aceeaşi şcoală generală, acelaşi liceu, ne-am văzut şi pe platourile de filmare şi, locuind în acelaşi car­tier, ne-am văzut şi la un pahar cu vin, nu ca să bem, ci ca să vorbim. Încă mai avea planuri, încă se visa în spatele camerei de filmat.

Irina-Margareta Nistor: "Un regizor valoros şi pasionat de film"
Filmul "Ilustrate cu flori de câmp" este cel mai important lungmetraj al cineastului, fiind totodată un "432" ("4 luni, 3 săp­tămâni şi 2 zile" al lui Cristi­an Mungiu), avant la lettre. Acest film pune problema avortului într-o societate în care acest lucru era interzis. Andrei Blaier a reuşit să se strecoare foarte abil prin cenzura vremii. Nu era doar un regizor valoros, ci şi pasionat de film. Era un bun profesor, iar stu­den­ţii îl iubeau.

Dorina Lazăr: "Un om extraordinar de blând..."
Andrei Blaier era un om extraordinar de blând şi un bun cu­nos­că­tor al psihologiei actorului. Am lucrat la filmele "Lu­mini şi umbre", "Dreptatea" şi "Crucea de piatră". Cu Andrei mă cunosc de când eram foarte tineri. În fiecare an, de Sfântul Andrei, casa artistului era des­chisă pentru prieteni. Nu invita pe ni­meni, cine voia să vină ve­nea, printre oaspeţii lui fiind Dinică şi Iordache.

Florin Zamfirescu :"Un om cu totul special"
N-am cuvinte să spun cât mă doare această dispariţie. Domnul Andrei Blaier era un om, întâi şi întâi, un om cu totul special, de o bunătate şi o înţelepciune ieşite din comun.

 

 

Sursa www.jurnalul.ro


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket