Nicu Constantin

DATA NASTERII: 31 Iulie, 1938
DATA DECESULUI: 15 Septembrie, 2009
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 19 Aprilie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
27072 vizualizari

Memorial etern Nicu Constantin

  • RAMAS BUN ! D-ZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE !

    Lumanare aprinsa de Mona-pitesti la 31 Iulie 2012
  • RAMAS BUN ! CE POATE FI MAI TRIST DECAT CA NE-AI PARASIT MAESTRE ?

    Lumanare aprinsa de Mona din Pitesti la 27 Mai 2010
  • RIP

    Lumanare aprinsa de Taras Marian la 14 Mai 2010


    

       Nicu Constantin  a fost unul din cei mai mari actori romani, de comedie si nu numai. A murit pe 15 septembrie 2009, la ora 16.45, dupa un stop cardiorespirator, la Spitalul Militar, unde era internat din 11 mai.
       Tatal sau, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneza Korcea (de unde se trag si stramosii lui Ion Caramitru, George Vraca si Victor Eftimiu) si a ajuns an Romania an anul 1910. Actorul Nicu Constantin asi amintea ca toate casele ce existau an fostul oras Movila (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatalui sau.
      Mama actorului, Ecaterina, era grecoaica din Ianina si sosise an Constanta an 1913-1914, pentru a studia la Scoala Greaca din localitate - considerata pe atunci cea mai buna institutie de anvatamant din Balcani cu predare an limba greaca.
      Ecaterina si Tudor Constantin s-au casatorit an 1924 si au avut 7 copii: Petre, Constanta, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu - viitorul actor, si Lica. Dupa terminarea razboiului, an 1947, familia Constantin a mai anfiat un baiat din Moldova, Stefan, ce avea apoi sa devina capitan pe unul din cele mai mari petroliere din lume, "Independenta", gasindu-si sfarsitul odata cu scufundarea acestuia an Bosfor.
      De mic practica tot soiul de meserii: ajutor la bostanaria turcului Cadri, vanzator de racoritoare pe plaja, vanzator de lapte, vanzator de creveti la cornet, vanzator de ziare, sacagiu, bagajist la gara, etc. Banii astfel castigati devenind o sursa serioasa pentru antretinerea familiei sale si, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiase din orasel.

     Pentru Nicu Constantin primele anclinatii spre lumea artei ancep sa apara la varsta de 12 ani cand avea ocazia, odata cu venirea concediilor de vara, sa vada la Eforie o serie antreaga de mari artisti: George Vraca, Gica Petrescu, Sergiu Malagamba, Stefanescu-Goanga, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Marculescu etc.
      Tot pe atunci anvata de la sora sa, Constanta, lungi poeme de cate 30-40 de strofe, pe care le recita fara cusur la serbarile organizate an Eforie de Ziua Eroilor facandu-se astfel imediat remarcat.
      Primul spectacol a fost insa tinut in Scoala de Marina din Constanta cand Nicu Constantin, ce facea pe atunci parte din grupul "Trio Scaramuta", a prezentat momentul satiric "Maine vom fi pe mare" an care lua peste picior pe cei din conducerea scolii. Alaturi de el mai apareau atunci colegii sai, Muller, Geanoglu, Musat, Korfiadis si viitorul actor Costel Draganescu.
      Succesul fiind garantat Nicu Constantin a oferit apoi publicului o alta compozitie a sa, "Melodia constanteana".
      Intre 1960 si 2000, a activat si a sustinut peste 9.000 de reprezentatii pe scena Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. In perioada 1979-1982, Constantin a fost si actor al Teatrului de Opereta „Ion Dacian”.
     In 2001, Nicu Constantin a devenit cetatean de onoare al orasului Eforie Sud fiind decorat cu Ordinul Cultural, clasa I, pentru activitatea sa artistica.
In palmaresul inregistrarilor lui Constantin se afla peste 30 de filme de scurt si lung metraj, 600 de emisiuni de radio si peste 300 de televiziune. In 2005, in cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revista, iar un an mai tarziu, premiul UNITER pentru intreaga activitate.

Sursa: Wikipedia.org



Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket