BÎrzescu Mihail

DATA NASTERII: 06 Octombrie, 1941
DATA DECESULUI: 30 Iulie, 2012
LOCALITATE: Timisoara, Timis

Biografie

Cu puţin timp in urmă, la 30 iulie 2012 s-a stins din viaţă, la 70 de ani, in plină putere creatoare, MIHAIL BÎRZESCU, cadru didactic de prestigiu al Politehnicii din Timisoara.

Doctor in chimie, Mihail Bîrzescu si-a adus o contribuţie hotăratoare la modernizarea Scolii de Chimie Anorganica timisorene Era plin de viaţă, s-a dus nedrept de repede.

Desi pensionat, ca urmare a unor legi absurde, si, din păcate, a unor oameni incapabili sa recunoasca si sa cultive adevaratele valori, Mişu Bîrzescu  isi păstrase nealterată pasiunea pentru chimie. A murit la Geoagiu, la băi, cu cărţile de chimie dupa el!... Mulţi sunt pasionaţi, in facultatea noastră, de aceasta minunată stiinţă care este Chimia, dar, după Emil Petrovici, doar Mişu Bîrzescu a avut scânteia de geniu.

Pentru M. Bîrzescu Chimia a insemnat nu doar pasiune, a insemnat creaţie, a insemnat valori. A fost autorul a numeroase studii, brevete, cărţi si articole stiinţifice publicate, impreună cu colaboratorii, atat in ţara cat si in strainătate. A iniţiat valoroase cercetari chimice originale, priorităţi mondiale,  una din reacţiile studiate de el fiind cunoscută in lumea chimistilor ca „Reacţia Bîrzescu”. Istoria viitoare, daca cea trecută si prezentă au fost ingrate cu domnia sa, va consemna cu certitudine acest lucru.

M. Bîrzescu a fost nu numai un autentic om de ştiinţă, ci şi un suflet generos, care a oferit importantele sale rezultate stiinţifice, obţinute după zeci de ani de munca tenace si pasionată, multor colegi, care le-au valorificat in elaborarea tezelor de doctorat, a studiilor si articolelor stiinţifice.

Iarăsi din pacate, recunostinţa este floare rară... Să ne miram ca nu a fost apreciat la adevărata lui valoare?

A fost mentorul a numeroase generaţii de studenţi, care l-au respectat si iubit.

Nu intamplător, la inmormantarea lui, in numeroasa adunare indurerata, imensa majoritate era constituita din tineri, fostii lui studenti. Era de asteptat, pentru Mişu Bîrzescu dăscălia, ca si chimia au reprezentat viaţa lui. 

Plecat prea devreme dintre noi, cei care l-am apreciat şi respectat, profesorul Mihail Bîrzescu va rămâne viu prin opera ştiinţifică deosebit de valoroasă prin profunda originalitate şi deosebita rigoare pe care a lăsat-o. Memoria sa se va perpetua prin discipolii săi, care-i vor purta discursul ştiinţific spre noile generaţii de chimişti. Pilda vieţii sale de muncă pasionată dedicată propăşirii chimiei va fi cu siguranţă un exemplu demn de urmat pentru tinerii ce îşi vor face din această frumoasă ştiinţă crez şi ideal. Colaboratorii săi resimt cu durere pierderea uriaşă a acestui îndrumător vizionar pe cărările aspre ale ştiinţei.

In lipsa lui Mişu Bîrzescu, parcă si chimia şi-a mai pierdut din farmec....

Avea in lucru numeroase proiecte ştiinţifice pe care, din păcate, nu le-a mai putut finaliza.

Timpul nu a mai avut răbdare...

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! 

Colectivul Disciplinei de Chimie Anorganica a Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului,

Universitatea Politehnica din Timisoara.

Cartea de condoleante

Odineste-te. nene Mihai! Mai ai mult de cutreierat pri lumea asta! Sa-ti spun"Sarut mana!"pentru somnul de dupa-amiaza de la Birlogu?!... Era vara si gustam din fericirea de a va avea alaturi pe matale si pe tanti Ilona... Acum... "ma apropii de pietre si tac"...
Aprinsa de Nicusor la 02 August, 2014
Misu, vei ramane mereu alaturi de noi! Monica si Toma
Aprinsa de Monica Misca la 30 Iulie, 2014
Misule, imi este tare dor de tine.. Te-ai dus repede, prea repede! Dumnezeu sa te odihneasca!
Aprinsa de Monica Misca la 06 Noiembrie, 2013
Sărut mâna, nene Mihai! Aş fi vrut să-ţi urez "La mulţi ani!"... Acum nu pot să-ţi spun decât "Veşnicie frumoasă!"... Noi, cei care încă mai suntem aici, te iubim cu iubirea ce trece dincolo de tot şi de toate! Nepotul matale, Nicuşor
Aprinsa de Munteanu Nicolae la 06 Octombrie, 2013
Dumnezeu să te odihnească, Don Michele! Mircea
Aprinsa de Niculescu Mircea la 06 Octombrie, 2013
Sarut mana, nene! Desi nu ai plecat de multa vreme, mi-e dor de vocea matale calda, ferma, plina de iubire si de viata! Mi-e dor sa primesc vesti! asa cum, cu inima tresaltand, citeam vederile venite de departe... imi amintesc de cele din Soci... parca veneau de la capatul lumii... Te iubesc muuult si mi-e dor!... atat de dor!...
Aprinsa de Munteanu Nicolae la 30 Iulie, 2013
Ghiocei galbeni, nene, ca la Birlogu! As fi vrut sa dau timpul inapoi, sa fim impreuna acolo, in copilarie...
Oferita de Munteanu Nicolae la 28 Ianuarie, 2013
Dzeu sa il odihneasca!!
Aprinsa de Gabriella Tatar din timisoara la 28 Ianuarie, 2013
Dumnezeu sa-ti lumineze Calea, nene Mihai!
Aprinsa de Munteanu Nicolae la 26 Noiembrie, 2012
Sarut mana, nene Mihai! Copilaria mea a inceput cu matale si a murit cand ai plecat... Acum ciresul de la Birlogu nu mai striga: "Mihaitaaa!!!" Stii ce am vrut sa-ti spun... Niciodata nu m-am simtit "mai" viu decat atunci cand te vad prin vizorul copilariei sau cand iti aud vocea, "viva voce", calda si puternica precum tunetul ploilor de vara din Coasta Pietrarilor... Iarta-ma, sunt incoerent, dar promit sa-mi revin si sa fiu ca matale! Te iubesc si te voi iubi mereu!
Aprinsa de Munteanu Nicolae la 15 Octombrie, 2012
O calda amintire celui care ne-a fost dascal ! Un OM bun, cald, mereu pus parca pe glume si cautand sa te invete tainele chimiei, " sarea si piperul" fiecarei intalniri cu studentii, mereu prezent, deschis si inventiv facea din fiecare curs un prilej de a transfera un pic din sufletul sau catre noi. Drum bun catre stele D-le Profesor ! Dumnezeu sa va odihneasca !
Aprinsa de Haidi din Timisoara la 23 Septembrie, 2012
Prof. dr. chim. Mihail Bîrzescu s-a născut la 6 octombrie 1941 în Drăgăneştijudeţul Bălţi, Rep. Moldova. A absolvit Scoala Medie nr. 1 din Rm. Vâlcea, iar în anul 1959 a fost admis la Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1964. În acelaşi an devine preparator la Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic din Timişoara, unde şi-a desfăşurat activitatea până la pensionare în anul 2004. A susţinut teza de doctorat în anul 1999 la Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti. Activitatea didactică şi ştiinţifică a desfăşurat-o în cadrul Catedrei de Chimie Anorganică şi Analitică colaborând cu succes cu cadre didactice de la universităţi din ţară (disciplinele de Chimie Anorganică şi Chimie Analitică de la Univ. de Vest, Medicină şi Farmacie din Timişoara, „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, „POLITEHNICA” din Bucureşti şi Univ. Bucureşti). Prof. dr. chim. Mihail Bîrzescu este iniţiatorul metodei de sinteză neconvenţionale ce are la bază recţia redox dintre dioli şi azotaţi metalici cu generarea compusilor coordinativi mono si polinucleari. Descompunerea termică a acestora a dus la obţinerea unor sisteme oxidice cu proprietăţi magnetice, catalitice şi electrocatalitice, cu aplicaţii în cele mai diverse domenii ale activităţii industriale. A fost coautor la trei cursuri de chimie anorganică şi cinci îndrumătoare de lucrări practice de chimie anorganică şi chimie analitică, a peste 80 de lucrări ştiinţifice publicate în străinătate şi în ţară, şi a 2 brevete de invenţie. Foştii studenţi, colegii şi prietenii îi vor păstra o vie amintire. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Oferita de Niculescu la 21 Septembrie, 2012

Album multimedia

Amintiri