Maramures » CIMITIRUL VESEL DIN SAPANTA

0.0/0
Voteaza aceasta cimitir:

Cimitirul Vesel din Sapanta

Cimitirul Vesel din Sapanta

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Sapânta, judetul Maramures, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viata si ocupatia persoanelor înhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este diferentierea fata de majoritatea culturilor popoarelor, care considera moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, cultura aparte a acestui cimitir a fost pusa în legatura cu cultura dacilor, a caror filosofie era bazata pe nemurire si pe consideratia ca moartea era un motiv de bucurie, persoana respectiva ajungând într-o alta viata, mai buna.

Cimitirul îsi are originea în câteva cruci sculptate de Stan Ioan Patras. Astfel, în 1935, Patras a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natura unica si o atractie turistica.

Judet: Maramures
Localitate: Sapanta
search module bottom
Adauga cimitir

Propuneti un nou cimitir.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket