Prahova » SFANTUL DIMITRIE

5.0/5
Voteaza aceasta biserica:

Sfantul Dimitrie

Sfantul Dimitrie Din biserica cu hramul Sfintii Imparati ce a fost construita la 1835 de catre postelnicul Dragulinescu nu se mai pastreaza astazi decat sfantul altar care se afla in curtea bisericii noi.
In timpul pastoririi preotului Ghita Gherghiteanu, la 20 iulie 1914, in prezenta oficialitatilor locale si a prefectului judetului Prahova, un sobor de preoti punea temelia actualei biserici.
Lucrarile sunt continuate de catre preotii Nicolae Brezeanu si Iordache Stoicescu si apoi, din iulie 1927 de catre preotul Ghita Radulescu, sprijinit de cel dintai ctitor, Dumitru Grigoriu-Cojanu.
Biserica, abia pictata in 1931, in ulei, in stil realist, de catre pictorul Stelian Iliescu (cu fiii sai Toma si Gheorghe) si sfintita in noiembrie 1932, sufera stricaciuni de pe urma cutremurului din anul 1940.
Datorita sprijinului enoriasilor, prin osardia aceluiasi preot Gheorghe (Ghita) Radulescu, biserica este restaurata. In seara de 23 mai 1946, biserica, frumos impodobita, ca o « catedrala », isi deschidea usile sa primeasca moastele Sfintei Filofteia, pentru care evlaviosii crestini au facut priveghere toata noaptea.
Scurta pastorire a Preotului Jean Popescu n-a impiedicat mentinerea in bune conditii a bisericii.
Din 1952 tanarul preot Valerian Gadiuta a dorit sa desavedeasca opera inceputa de bunicul sau, preotul Gheorghe Ghewrghiteanu. De Florii, la 10 aprilie 1955, biserica Sf. Dumitru, Ceptura de Sus era prima institutie, dupa Sfatul Popular, care primea lumina elecrtica si a doua biserica pe raion, dupa Urlati.
Seismul din 4 martie 1977 a produs stricaciuni care n-au mai putut fi remediate decat dupa o consolidare temeinica, care a inceput in anul 1994, prin staruinta preotului Ioan Sendroiu care suplinea parohia, cu sprijinul material al familiei ing. Gheorghe Dancescu, dar si cu ajutorul dat de inginerul Dan Gadiuta si de enoriasi.
Lucrarea a fost binecuvantata printr-o slujba arhiereasca la 17 iulie 1994.
Munca este preluata din noiembrie 1997 de parintele calugar Ilarion Pojoga.
Lucrarile de pictura sunt finalizate in anul 2007 data cand sfanta biserica se resfinteste de catre P.S. Sebastian Ilfoveanul in timpul pastoririi preotului Sendroiu Nicolae.
Judet: Prahova
Localitate: Ceptura de Sus
Telefon: 0244 445153
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket