Gorj » BISERICA SF. IOAN BOTEZATORUL

0.0/0
Voteaza aceasta biserica:

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Religia: Ortodox

Localitatea: Artanu

Comuna: Negomir

Hram: Sf. Ioan Botezatorul

Biserica “Sf. Ian Botezatorul” din satul Artanu, raionul Strehaia este construita din lemn pe temelie de beton si este acoperita cu sindrila. Nu se stie exact data când a fost construita dar în orice caz, înainte de de anul 1760. Din pisania bisericii reiese ca a fost construita si zugravita cu toata cheltuiala dumnealor coconul Ionitadareanu si sotia sa Dumitrana. Orientându-ne dupa pomelnicul Urdarenilor expus în biserica Urdari cu hramul Sf. Gheorghe, se gaseste ca Ionita Urdareanu a murit în anul 1760.
În preajma anului 1900 biserica este închisa cultului din cauza deteriorarii.
În timpul primului razboi mondial, când armatele de ocupatie austro-ungare ridicau clopotele de la biserici, preotul Toma Balan împreuna cu satenii a îngropat noaptea clopotele bisericilor din parohie si pe cel de la cimitirul Baniu. Fiind fortat de ocupanti, preotul a dezgropat clopotele dupa ce I s-a promis ca I se va lasa clopotul de la biserica Raci – centru (caci biserica Artanu apartinea parohiei Raci) si le-a predat ocupantilor în afara de del de la biserica Sf. Voievozi Raci care a fost din nou montat în turla bisericii.
În anul 1938 în frunte cu preotul Raceanu A. Gheorghe, satenii D. Iosu, I. M. Schinteie, Ion M. Corâci, Petre Marcu si Victor Urdareanu iau initiativa restaurarii bisericii. Se obtine autorizatia legala si se procedeaza la restaurarea bisericii dupa devizul întocmit de Comisia Monumentelor Istorice, fara sa se denatureze nimic din vechea forma arhitecturala în afara de temelie care s-a facut de beton.
Toate lucrarile de restaurare s-au facut de mesteri din sat ca: Petre Marcu, Vasile Nicolovici, Constantin Alexe, s. a. în afara de pictura care s-a facut de zugravul bisericesc Gheorghe Baleanu.
În iulie 1943 se înfiinteaza parohia Artanu, dezlipita de parohia Raci si a fost numit ca paroh preotul Raceanu Gh. Constantin la 15 septembrie 1943 care se îngrijeste de continuarea lucrarilor de pictura care din cauza razboiului fusesera întrerupte si de împodobirea bisericii.
Clopotul, materialele pentru clopotnita si pentru împrejmuirea bisericii au fost donate de mostenitorii lui Ion M. Schinteie. Celelalte obiecte de cult si podoabele au fost donate de
diferiti credinciosi din parohie si din parohiile învecinate. În toamna anului 1946 biserica a fost sfintita de P. C. Protoiereu al jud. Gorj C. Popescu – Patica si redata cultului. Tot în acest an este transferat la parohia artanu preotul Raceanu A. Gheorghe care functioneaza aci si în prezent. Biserica este declarata monument istoric.

Judet: Gorj
Localitate: Artanu
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket