Galati » MANASTIREA ADAM

1.0/3
Voteaza aceasta biserica:

Manastirea Adam

Manastirea Adam

Religia: Ortodox

Localitatea: Adam

Comuna: Draguseni

Persoana de contact : monahia Anastasia Cimbru

Adresa Web (URL) :www.rls.roknet.ro/%7Eedj/manastirea_adam.htm

Preot:ierom. Benedict Poghirca

Hram:Adormirea Maicii Domnului

Conform traditiilor locale, prima asezare monahala dateaza la Adam de la sfarsitul veacului al XVI-lea, cand un calugar venit pe aceste locuri i-a propus ciobanului ce stapanea peste codrii tinutului sa intemeieze un schit de sihastri. Ciobanul nu numai ca nu a ezitat a-i implini dorinta, dar el insusi a devenit monah, ajutand la ridicarea unei bisericute din lemn cu hramul „Tuturor Sfintilor" si a catorva chilii in jurul ei, unde s-au adunat, inca de pe la 1595, calugari din mai multe parti. Cu siguranta, ei au cautat nu numai linistea si insingurarea codrilor pustii, ci si apropierea de icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de aici, disparuta in timpul unei invazii pagane devastatoare si gasita, dumnezeieste, intr-un stejar din gradina manastirii, dupa plecarea prigonitorilor.
Prima biserica din piatra si caramida a fost ridicata si sfintita la mijlocul secolului al XVl1-lea, in timpul domnilor moldoveni Vasile Lupu si Gheorghe Stefan si sub pastorirea episcopului Anastasie al Romanului, pe mosia serdarului Adam Movila, de la care s-a pastrat si numele manastirii. Bucurandu-se de numeroase danii si de un sprijin constant al boierilor locului, manastirea cunoaste, in timp, o perioada de propasire. Aici este mentionata, chiar, o rnodesta scoala romaneasca, singura dintr-o zona destul de dcpartata de marile lavre carturaresti ale monahismului nostru.
La 1695, Adam-ul, ca si alte sihastrii romanesti, este inchinata manastirii Sf. Ecaterina din Muntele Sinaiului, parintii de acolo lasandu-o, insa, de la o vreme, de izbeliste, drept pentru care la 1759 egumenul lorest Movila solicita - si domnul Moldovei, Ioan Toader Calimachi, intareate - ca manastirea sa devina rnetoc al Sfintei Mitropolii de la Iasi. Desi puternic afectata de cutremurul din 1802, rnanastirea se reface continuu, ajungand la 1864, anul secularizarii averilor manastiresti, una dintre cele mai prospere din intreaga Moldova. Manastire de rnaici inca de pe la 1820, Adarn-ul supravietuieste agresiunii timpurilor si oamenilor pana la 1959, cand este desfiintata, ca si alte manastiri, de regimul comunist.
La opt ani de la reinfiintare, prin purtarea de grija a Sfintei Episcopii si sub indrumarea parintelui staret Teoctist Dobrin, manastirea traieste astazi elanul si entuziasmul marilor inceputuri.
Manastirea Adam a functionat pana in luna septembrie a anului 2001 ca manastire de calugari, sub indrumarea p. cuv. protos. Mihail Nare, duhovnicul Manastirii Buciu­meni. Desi a fost confruntata cu numeroase lipsuri materiale, obstea a implinit programul liturgic si duhovnicesc, reusind sa duca la bun sfarsit si initiativele gospodaresti: igienizarea si modernizarea corpului de chilii, lucrarile agricole, amenajarea punctului zootehnic. Interesul locuitorilor din comunele invecinate pentru manastire s-a aratat si prin numarul foarte mare de pelerini la cele doua importante evenimente misionare ale manastirii: sarbatoarea Izvorului Tamaduirii si sarba­torirea Adormirii Maicii Domnului, hramurile acestui sfant asezamant. La cel de-al doilea eveniment, la slujba Prohodului Maicii Domnului, soborul preotilor din Protopopiatul Tg. Bujor a avut in frunte pe P. S. Episcop Casian al Dunarii de Jos si pe I. P. S. Iosif, Mitropolit al Eu­ropei Occidentale si Meridionale, insotit de o delegatie de studenti ortodocsi din mai multe tari europene, aflati in pelerinaj in eparhie.
Analizand cu atentie dificultatile prin care trecea manastirea, numarul mereu mai redus de vietuitori, dar si faptul ca, la desfiintarea ei, Manastirea Adam a fost manastire de maici, conducerea eparhiei a decis, in luna septembrie, schimbarea destinatiei acestei manastiri in manastire de calugarite. Sarcina grea de a forma o noua obste a fost incredintata unui grup de vietuitoare ale Manastirii Buciumeni, in frunte cu rasofora Nimfodora Cimbru, care a fost tunsa in monahism, primind numele de Anastasia si instalata ca stareta in luna noiembrie 2001. Noua obste se afla, in prezent, in plin proces de reorganizare si reamenajare a manastirii.

Judet: Galati
Localitate: Adam
Telefon: +40 236 331384
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket