Covasna » BISERICA ORTODOXA

0.0/0
Voteaza aceasta biserica:

Biserica Ortodoxa

Biserica Ortodoxa

Religia: Ortodox

Adresa de e-mail :iustin_garleanu@yahoo.com
Hram:Sf. Gheorghe
Biserica de lemn a fost acoperita cu tigla in 1820, "prin comuna bisericeasca". Scoala confesionala din lemn avea acoperis de scanduri din 1836; casa parohiala, din lemn, avea acoperis de scanduri din 1810.
Inventarul "Sfintei Biserici greco-orientale din comuna bisericeasca Kozep Aita din protopopiatul Haghigului", din anul 1872, cuprindea: Biserica" de lemn acoperita cu tigla" cu hramul "Inaltarea Domnului", construita in 1820; scoala confesionala "din lemn acoperita cu scanduri", zidita in anul 1826, casa parohiala construita in 1810, doua clopote turnate in anii 1859 si 1864, vesminte, obiecte de cult, carti bisericesti si scolare, doua "fundatiuni", una bisericeasca si una scolara. Preot paroh era Alexandru Ciuncan, iar consiliul parohial era format din: Mihai Vancea, epitrop, Teodor Vancea, Georgie Cozma, Ioan Szebeni, David Bokor, Mihaiu Gergely. In 1903, cele 40 de familii romanesti din Aita Medie, desi maghiarizate, spuneau cu mandrie ca sunt romani si se tin de "legea" romaneasca (ortodoxia) ; acestia, cu un an inainte, isi ridicasera o biserica sfintita la Craciunul anului 1902, cu hramul "Sfantul Gheorghe".
Locasul aflat la poalele unui deal acoperit cu brazi, este din barne tencuite, fiind acoperit cu tigla, iar turla acoperita cu tabla galvanizata. Tampla este impodobita cu icoane si perdele de brocart. Initial biserica a avut hramul "Sfintei Treimi". Dupa terminarea lucrarilor de reparatie (intrerupte de primul razboi mondial) , biserica va primi, la resfintirea ei de catre Mitropolitul Nicolae Balan, hramul "Sfantul Gheorghe", "spre mangaiere si intarire a dreptei credinte".
Abia in 1953 s-au terminat reparatiile pentru vindecarea ranilor lasate in urma celui de-al doilea razboi mondial. Intr-un document care consemneaza evenimentul se spune: "Edificatu-s-a aceasta biserica in anul Domnului 1902, de catre credinciosii mai jos notati, prin munca si stradania lor. " Sunt enumerati cei 28 de ctitori, dintre care doar doi (Sibianu Teodor si Ioan Gergely) mai erau in viata. "Vecinica lor pome nire a celor buni crestini care dorm somnul de veci in jurul bisericutei, de ei si prin ei ridicata, la umbra sfintelor cruci, pana la obsteasca lor inviere. Duhul lor culcat din morminte va striga voua astazi, cei ramasi in viata (…) , pastrati-va credinta asa cum noi ne-am pastrat-o si munciti pentru bisericuta voastra, jertfiti pentru intretinerea ei, asa cum noi ne-am dat pentru ea totul. Acel care nu jertfeste pentru bisericuta noastra nu este vrednic a se numi urmasul nostru, ci un ratacit, si pedeapsa isi va lua de la Tatal cel ceresc - 23 aprilie 1953, preot Ioan Bunus, epitrop Mihai Vancea, cantaret Alexandru Bucur".

Judet: Covasna
Localitate: Aita Medie
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket