Constanta » BISERICA CATOLICA

0.0/0
Voteaza aceasta biserica:

Biserica Catolica

Biserica Catolica

Religia: Romano-catolic

Adresa: Strada Asachi nr. 2

Hram: Nasterea Sf. Ioan Botezatorul

Stil arhitectonic: Modern

La sfârsitul secolului al XIX lea, când s-a început constructia podului de peste Dunãre, au sosit muncitori strãini, majoritatea de religie catolicã, printre care si Anghel Saligni. De asemenea, s au construit fabricile de ciment si de suruburi, unde au lucrat cetãteni strãini (italieni, elvetieni, germani, maghiari), de religie catolicã si care, mare parte dintre ei, s-au stabilit în localitatea Cernavodã. Astfel s-a constituit nucleul comunitãtii catolice din oras. În 1936, s-a cumpãrat clãdirea actualã de cãtre A.R.C. Bucuresti, ca sediu parohial si capelã, unde au slujit mai multi preoti de origine italianã.
În 1950, regimul comunist a nationalizat imobilul cu toate bunurile preotului de atunci. Preotul paroh a fost arestat. Majoritatea catolicilor s-a repatriat în tãrile de origine si, datoritã restrictiilor impuse de regimul dictatorial, catolicii rãmasi în tarã si au pierdut identitatea lor catolicã.
A existat o scoalã catolicã elementarã italianã, care dupã rãzboi a fost vândutã de comunitatea italianã. Dupã nationalizare, clãdirea scolii, care a apartinut Bisericii Catolice, a suferit multiple transformãri. În anul 1990, Statul a pãrãsit imobilul, din cauza igrasiei si a deteriorãrii accentuate. Ca urmare a acestui fapt, preotul si credinciosii au ocupat clãdirea si au început reamenajarea lãcasului si, construirea unei anexe pentru casa parohialã. Din anul 1992, parohia a purtat, timp de cinci ani, un proces lung cu autoritãtile locale, care considera intrarea în posesia imobilului ca abuzivã. În final s-a obtinut câstig de cauzã pentru Bisericã.
În anul 1997, s-a reluat construirea unui grup energetic atomic la Cernavodã, unde au venit numerosi muncitori din tarã, mai ales din Moldova, dintre care multi catolici, ce s au regrupat într-o nouã comunitate catolicã. În ultimii ani, multi catolici si au pierdut locurile de muncã, din cauza opririi constructiei celorlalte unitãti energetice din localitate.
Parohia a fost reînfiintatã în anul 1991.
La 13-VI-1997, s-a obtinut autorizatia de constructie a noii biserici, constructie care încã nu s-a finalizat.
Casa parohialã si capela sunt într o stare avansatã de degradare din cauza igrasiei. Nu existã cimitir catolic.

Judet: Constanta
Localitate: Cernavoda
Telefon: +40 241 / 235.474
search module bottom
Adauga o biserica

Propuneti o noua biserica.

search module bottom

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket