Fashion Days
Pentru ca reclama sa dispara sponsorizeaza memorialul. Sponsorizeaza memorial »

Vasile Tomescu

DATA NASTERII: 20 Ianuarie, 1910
DATA DECESULUI: 12 Noiembrie, 2011
LOCALITATE: Focsani, Vrancea
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL CREAT DE
Gabi Nastasa, la 14 Noiembrie, 2011
MEMORIAL EXPIRAT
(expirat la 05 Decembrie 2011)
Sponsorizeaza memorial »
INFORMEAZA-TI PRIETENII
18527 vizualizari

Memorial Vasile Tomescu

  • Odihneste-te in pace !

    Lumanare aprinsa de Gabi la 20 Ianuarie 2013
  • Nu te vom uita niciodata !

    Lumanare aprinsa de Gabi la 12 Noiembrie 2012
  • Copii, nepoții si strănepoții. Nu te vom uita niciodată , Bubu !

    Lumanare aprinsa de Nastasa din Focsani, Vrancea la 14 Noiembrie 2011


Pentru ca reclama sa dispara sponsorizeaza memorialul.

Sponsorizeaza memorial »

Profesorul Vasile Tomescu, care a atins venerabila vârstă de 101 ani şi nouă luni, s-a stins din viaţă. Fondator al CAR-ului „Mihai Eminescu”, fost director al Şcolii de Surdo – Muţi Focsani, şi dascăl de elită al învăţământului vrâncean, Vasile Tomescu şi-a încetat activitatea pedagogica în anul 1972.
Născut în 1910, pe lângă activitatea desfăşurată la catedră, Vasile Tomescu a fost militar activ în prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier în august 1944 şi până în 1946 a fost deţinut în tabăra de la Oranki Manastarka, in Siberia, acolo unde şi-a regăsit si fratele.

„Cariera didactică a profesorului Vasile Tomescu s-a derulat sub semnul dragostei pentru şcoală, pentru copii, pentru patrie. A luptat în Est pentru eliberarea Basarabiei şi întregirea ţării, a fost luat prizonier în Rusia Sovietică după 23 august 1944, dintr-o tabără de concentrare a armatei române de lângă Focşani, când "trupele sovietice dând de noi, - deşi de acum eram aliaţi, ne declară prizonieri şi ne expediază în URSS, în  Lagărul nr. 74". Aici profesorul a suportat calvarul captivităţii timp de 27 de luni.

"Acolo am aflat ce înseamnă comunismul”, a arătat scriitorul vrancean Costică Neagu.


Ultimii ani din viaţă, profesorul şi i-a petrecut în locuinţa sa modestă din Focşani. A fost vizitat de mai multe ori de viceprimarul Bogdan Matişan, care i-a acordat, cu diverse ocazii, premii de longevitate. Dispariţia profesorului Vasile Tomescu este regretată şi de inspectorul şcolar general Iordache Bostan. În 2010, şeful învăţământului vrâncean l-a vizitat pe profesor, la împlinirea vârstei de 100 ani. Drept cadou, profesorul Vasile Tomescu a semnat în Cartea de Onoare a Inspectoratului Şcolar Vrancea. Bostan spune că a rămas impresionat de luciditatea celui care era la curent cu toate problemele învăţământului. Ba chiar i-a oferit lui Bostan sfaturi preţioase. „L-am cunoscut pe domnul profesor, am rămas surprins de capacitatea sa de întelegere a lumii contemporane. Sunt alături de familia Dumnealui şi mă bucur că domnul profesor a putut semna în Cartea de Onoare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea. A fost un exemplu pentru dascălii de astăzi, un om perseverent, si m-a surprins placut că era la curent cu problemele învăţământului de astăzi. Chiar am primit şi sfaturi de la el”, a declarat Iordache Bostan.
Trupul neînsufleţit al profesorului Vasile Tomescu îşi va găsi odihna veşnică în Cimitirul Nordic din Focşani.

Pentru ca reclama sa dispara sponsorizeaza memorialul.

Sponsorizeaza memorial »

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket