Sabin Balasa

DATA NASTERII: 17 Iunie, 1932
DATA DECESULUI: 01 Aprilie, 2008
LOCALITATE: Iancu Jianu, Olt
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 06 Mai, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
16589 vizualizari

Memorial etern Sabin Balasa

  • Sa se odihneasca in pace!

    Lumanare aprinsa de elena din Ploiesti, Prahova la 06 Mai 2010


     

 

     Sabin Balasa a fost un pictor roman a carui opera poate fi caracterizata ca apartinand unui suprarealism tarziu, desi artistul insusi caracterizeaza lucrarile sale ca apartinand unui "romantism cosmic".

     Balasa s-a nascut la 17 iunie 1932, în satul Dobriceni, Olt, dintr-un tata preot si o mama învatatoare. A urmat scoala primara la Dobriceni si cursurile secundare la Liceul "Fratii Buzesti" din Craiova, pe care le-a finalizat în 1951. A absolvit, în 1956, Institutul de Arte Plastice " 1965, si cursul de vara al Academiei de Pictura din Perugia, în 1966.

     Pictorul s-a bucurat de o deosebita popularitate chiar si în perioada comunismului, el participand, de-a lungul timpului, la zeci de expozitii de grup sau personale, fiind rasplatit cu o serie de premii si distinctii internationale. Astfel, Balasa participa la expozitii din tara si la expozitii de arta romaneasca organizate în strainatate: Varsovia, 1956, Moscova 1958, Cairo, Alexandria, Damasc (1960 – 1961), Bienala Tineretului de la Paris 1961, Roma 1966, Grecia, URSS, Finlanda 1976, Norvegia, Suedia, SUA 1979.  

     Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale, cu par lung, animale mitologice etc. Mediul si fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albatru.

     Printre cele mai faimoase lucrari ale sale se numara frescele care decoreaza Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi ("Elogiul tineretii). De asemenea, printre tablourile sale cele mai cunoscute se afla "Tinerete", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luntrasul", "Luceafarul", "Himera", "Miracol", "Seniorii", "Atlantida", "Dimineata planetei", "Comete", "Nunta cosmica", "Icarus".

     Pictorul a primit numeroase distinctii, precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictura de la Pescara, Italia (1965), Premiul revistei Arta pentru pictura murala (1970), Medalia de Aur, la International Parlament USA (1982), Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore, Italia (1983), titlul Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone, Italia (1985), iar pentru filme a obtinut Pelicanul de Argint Mamaia (1966,1968), Premiul ACIN(1971).

     La licitatii, Sabin Balasa este unul dintre cei mai bine cotati pictori contemporani.

     Artistul a fost casatorit timp de 20 de ani cu Melania Balasa, însa cei doi au divortat.

 

 

Sursa: mediafax.ro


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket