Octavian Cotescu

DATA NASTERII: 14 Februarie, 1931
DATA DECESULUI: 22 August, 1985
LOCALITATE: Dorohoi, Botosani
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 29 Septembrie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
25735 vizualizari

Memorial etern Octavian Cotescu

  • Dumnezeu sa-l odihneasca

    Lumanare aprinsa de Sds la 14 Februarie 2014
  • Dumnezeu sa-l odihneasca

    Lumanare aprinsa de Mircea Sorin Balaci din birmingham la 26 Ianuarie 2012
  • Dumnezeu sa-l aiba in grija.

    Lumanare aprinsa de Alina la 24 Octombrie 2010
  • Un actor deosebit...o mare pierdere pentru lumea artistica din Romania. Revad si acum, cu mare placere piesele de teatru si filmele cu maestru in distributie. Dumnezeu sa-l aiba in grija lui.

    Lumanare aprinsa de Carmen la 30 Septembrie 2010


Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931, Dorohoi - d. 22 august 1985, București) a fost un actor român de succes, din generația de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din Bucuresti unde a ocupat si funcția de rector în perioada 1981-1985.

 Date biografice

CRONOLOGIE

  • 1931 - La 14 februarie se naște la Dorohoi, jud. Botoșani, pe str. Gloriei nr. 4, OCTAVIAN COTESCU, fiul maistrului ceferist Ilie Coteț (n. 1902) și al Anastasiei Lazăr (n. 1911).

După trei ani, tatăl se mută cu serviciul la Iași. Vor locui îm pavilioanele CFR de pe str. Aurora. Bunicii după tată erau țărani din comuna Miroslava, județul Iași. Octav s-a dus la ei doar de cîteva ori și pentru scurt timp, în vacanțe. În schimb, verile le petrece cu mama și cu sora sa, Mioara (Maria, născută la 29 august 1934), la Botoșani, la bunicii după mamă, Petru Lazăr, mecanic de locomotivă și Maria Lazăr, casnică. Locuiau pe str. Cronicar Neculce nr. 12, unde aveau o mică gospodărie cu livadă. Octav va continua să vină la Botoșani, la mătușa sa, Ecaterina Lazăr, unde își va petrece vacanțele cutreierînd orașul și împrejurimile, și după dispariția din viață a bunicilor.

  • 1938—1942 - Urmează, la Iași, cursurile Școlii primare din str. Toma Cozma, cartierul Aurora.
  • 1942 - După terminarea școlii primare se înscrie la Liceul Național din Iași.

Mama se angajează telegrafistă la Gara CFR Iași.

  • 1943 - Părinții divorțează. În primăvară, bunicii din Botoșani și cei doi copii pleacă la Timișoara. Mama va lucra ca telegrafistâ în Gara Timișoara. Primesc locuință în cartierul Fratelia.

Tatăl e detașat cu serviciul la Cîineni, județul Vîlcea.

  • 1944 - Mai mulți elevi ai Liceului Național din Iași, printre care și Octav, se înscriu la Liceul Militar, transferat de la Iași la Timișoara, urmîndu-l apoi la Pitești, pînă în vara anului 1945, cînd vor reveni la vechile lor școli, în urma desființării Liceului Militar.

Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket