Nascuta Marga Butuc, una dintre cele mai frumoase si pline de sex-appeal absolventa de teatru/generatia '50 , actrita Marga Barbu este una dintre actritele care au interpretat roluri memorabile in cinematografia romaneasca. Este nascuta in data de 24 februarie 1929 la Ocna Sugatag in judetul Maramures si decedata 31 martie 2009 la varsta de 8o de ani la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, din cauza unei suferinţe cardiace mai vechi.
S-a mutat împreună cu familia în Bucureşti după împlinirea vârstei de 14 ani.
S-a apucat intai de dans. Mama sa facuse si ea balet la Viena. A fost angajata Operei Romane, dar la vizita medicala s-a descoperit ca are ceva cardiac si trebuia sa se opereze.
Urmand diferite cursuri de actorie, si dans, si chiar filozofie, alege in final actoria declarand :" Asa a fost sa fie, sa ma fac actrita. Dar nu regret, pentru ca meseria de dansatoare e scurta, epuizanta si nu as fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parca predestinat in viata: si intalnirea cu sotul meu, si cariera de actrita.
A urmat Institutul de Teatru si Film din Bucuresti pe care l-a absolvit in 1950 si a fost maritata initial cu actorul Constantin Codrescu apoi cu scriitorul, pamfletarul, gazetarul si romancierul Eugen Barbu, marea ei dragoste, decedat in 1993.
Acesta este autorul scenariilor pentru seria filmelor cu haiducii lui Margelatu, in care Marga Barbu a jucat rolul hangitei Anita alaturi de Florin Piersic. Din aceasta serie de sase filme fac parte si productiile "Drumul oaselor" (1980), continuata in 1982 cu "Trandafirul galben". Cuplul de pe ecran format din Marga Barbu si Florin Piersic a intrat in istoria cinematografica drept unul dintre cele mai reusite.
Pe parcursul carierei, actrita a jucat in numeroase alte filme, printre care se numara "Zestrea domnitei Ralu" (1970), "Ultimul cartus" (1973), "Bietul Ioanide" (1979), "Domnisoara Aurica" (1985) sau "Colierul de turcoaze" (1985). Ultimul film pe care l-a realizat a fost "Lacrima cerului " (1989).
Numele sau, alaturi de cel al Danei Dogaru, Margaretei Pogonat si al lui Horatiu Malaele, se afla in galeria de actori a Teatrul Armatei, Teatrul Nottara, pe scena caruia iubitorii teatrului o puteau admira in roluri memorabile.
Iata ce declara partenerul ei de film Florin Piersic despre marea actrita:” Niciodată nu spunea: nu fac asta, nu pot să fac asta! Era prima călare pe cal şi ştia cum să conducă un cal. Poate că unii vedeau în ea o femeie bărbătoasă, cu toate că era plină de feminitate, dar avea ceva frust în ea. „
Presedintele Ion Iliescu o decoreaza pe Marga Barbu in 2004 cu Ordinul National "Serviciul Credincios", in grad de cavaler. Distinctia i-a fost acordata ca "semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica si pentru talentul si daruirea puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc".
De-a lungul activitatii sale, Marga Barbu a mai fost distinsa cu premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pentru filmele “Haiducii”, “Urmarirea”, “Facerea lumii”, in 1971, iar in 1986 ACIN a premiat-o pentru pelicula “Domnisoara Aurica”.