Jean Constantin

DATA NASTERII: 21 August, 1927
DATA DECESULUI: 26 Mai, 2010
LOCALITATE: Constanta, Constanta
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 26 Mai, 2010
MEMORIAL PERMANENT
ASCULTA MELODIA DE FUNDAL
Jean-Constantin
INFORMEAZA-TI PRIETENII
60131 vizualizari

Memorial etern Jean Constantin

  • Liniste si pace, Maesttre!

    Lumanare aprinsa de Vali Nedelcu din eforie nord la 08 Aprilie 2015
  • Odihneste-te in pace.....maestre

    Lumanare aprinsa de Tatiana Marilena Nedelcu din CONSTANTA la 21 August 2014
  • Odihneste-te in pace.....maestre

    Lumanare aprinsa de Tatiana Marilena Nedelcu din CONSTANTA la 21 August 2014
  • Dumnezeu sa te aiba in pace,Maiestre! Te vom purta mereu in inima noastra!

    Lumanare aprinsa de Pavel Catalina din Bucuresti la 26 Mai 2014
  • ....

    Lumanare aprinsa de Ciobanu la 26 Mai 2014


       Unul dintre cei mai mari actori din generatia epocii de aur, maestrul Jean Constantin a decedat astazi, 26 mai 2010, la varsta de 81 de ani.

      Jean Constantin s-a nascut la 21 august 1927 la Techirghiol, in judetul Constanta. A debutat pe scena la sectia de estrada din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanta, in 1957.

      Actorul se trage dintr-o familie numeroasa, cu inclinatii artistice, ambii parinti fiind artisti desi nici unul dintre ei nu a ajuns pe marile scene. Lucrand ca muncitor normator, Jean a intalnit alti oameni talentati altaturi de care a infiintat o brigada artistica. Ulterior a inceput sa joace la Casa de Cultura, iar din 1957 la sectia de estrada a Tatrului de Stat unde a ramas pana la pensionare.

      Talentul actorului nu a fost trecut cu vederea de marii regizori Sergiu Nicolaescu, Mircea Dragan sau Geo Saizescu, intrand astfel in lumea filmului.

      Actorul a jucat in peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Razbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vara" (1968), "Prea mic pentru un razboi atat de mare" (1969), devenind celebru in anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu, Puiu Calinescu si Iurie Darie. Totodata, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate panzele sus", de Mircea Muresan.

      Printre cele mai recente filme in care a jucat celebrul actor se numara "Poker" (2010), de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006), de Catalin Mitulescu, "Roming", de Jiri Vejdelek (2007), si "Supravietuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu.

 

      A fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, in cadrul unui ceremonial desfasurat intr-o sala a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava. Jean Constantin a fost un personaj atat in viata reala, cat si in filme. „Pata de culoare", cum se autointitula, fie ca vorbim despre de Ismail, Parpanghel sau Somali, din, „Roming”.

      Jean Constantin a dovedit tuturor ca este un actor complet si complex cind regizorul Catalin Mitulescu l-a distribuit, in 2006, in drama „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii“, in rolul Unchiul Florica. „Roming“ de Jiri Vejdelek (2007) si „Supravietuitorul“ (2008), in regia lui Sergiu Nicolaescu, sint alte filme recente in care poate fi urmarit inegalabilul Jean Constantin. Pentru meritele sale deosebite in slujba muzei Thalia, Consiliul Director al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania i-a acordat, in 2003, o clacheta de aur si o medalie jubiliara „Magna cum Laudae“.

      De asemenea, UNITER i-a acordat premiul special pentru Teatru de Revista, iar la editia 2008 a premiilor Gopo, Jean Constantin a primit trofeul reprezentind faimosul omulet al cineastului Ion Popescu-Gopo. Secretarul literar al Teatrului de revista „Fantasio“, de la acea vreme, Jean Badea, a scris, in 1998, biografia artistica „Omul care aduce... hazul“, dedicata marelui actor Jean Constantin.

 

 

"S-a frant ceva in sufletul meu. Este o veste zguduitoare, mai ales ca in urma cu nici o luna a jucat intr-un spectacol maraton (5 ore n.r) la Sala Palatului. In afara de coleg, era un om de o factura deosebita", Ion Dichiseanu.

"Lasa un gol imens in sufletul fiecarui roman. A adus cea mai mare bucurie in sufletul romanilor, pentru ca era ca un medicament pentru tristetea lor. Un mare actor, un actor imens, de o bonomie extraordinara", Alexandru Arsinel


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket