Prof. Dr. Ion Bercea reprezintă o personalitate remarcată prin calităţi incontestabile de cercetător şi cadru didactic, domenii în care a activat peste 50 de ani. Cele peste 250 lucrări ştiinţifice originale, prezentate şi publicate în ţară şi străinătate l-au făcut cunoscut în multe ţări , cum sunt Grecia, Franţa, Italia, Israel, Canada, SUA, Japonia, Tunisia etc. Recunoaşterea ştiinţifică a Prof. Dr. Ion Bercea a fost încununată şi de acordarea prestigiosului premiu „Traian Săvulescu” de către Academia Română pentru o monografie de specialitate ca şi de includerea în Dicţionare ale oamenilor de ştiinţă, editate de Universitatea Cambridge, UK, sau de foruri ştiinţifice din USA şi România. În acelaşi context se înscrie şi desemnarea ca membru a mai multe organisme ştiinţifice de profil medical veterinar sau medical atât din ţară cât şi din străinătate, cum sunt International Society for Veterinary Epidemiology and Economics din Franţa şi SUA, World Associaton of Veterinary Laboratory Diagnosticians (SUA), European Organisations for Research and Tratament of Cancer (UK), Societatea Română de Oncologie Comparată etc.
Parcurgerea succintă a activităţii ştiinţifice pe care Prof. Dr. Ion Bercea a desfăşurat-o, relevă în acelaşi timp o problematică de real interes pentru domeniul patologiei infecţioase animale şi disciplinele conexe, fapt evidenţiat de numeroase personalităţi şi instituţii care i-au citat unele din rezultatele cercetărilor sale ca şi invitaţii de a participa la proiecte de cercetare internaţionale ca de exemplu în programul Tempus EPI-RO-VET şi Programul FP6 (2001-2005), împreună cu cercetători din Germania, Italia, Turcia, Franţa, Portugalia, etc.
Laudatio prezentat de Acad Dr. Doc. Cristian Hera pentru primirea ca membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţe din România, acordându-i diploma şi rostind conţinutul acesteia:
„Conferretur Domino Prof. univ.Dr. Ion Bercea ex Bucureşti. Titulus Membri Titulus, honorum meritorumque in progressum Scietiae atque universalium relationum cum sapientibus et eruditis Romaniae”.