Ioan Petru Viziteu

DATA NASTERII: 20 August, 1957
DATA DECESULUI: 29 Iunie, 2010
LOCALITATE: Bacau, Bacau
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL CREAT DE
cais, la 30 Iunie, 2010
MEMORIAL SPONSORIZAT DE
Maria Viziteu
(memorial etern)
INFORMEAZA-TI PRIETENII
119247 vizualizari

Memorial etern Ioan Petru Viziteu

  • DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

    Lumanare aprinsa de Mc la 20 August 2022
  • Azi se impinesc 10 ani de cand ati plecat la ingeri. Doamna care v-a iubit a plecat si ea. Dumnezeu sa va daruiasca odihna vesnica@

    Floare oferita de Mc din Bacau la 29 Iunie 2020
  • .

    Lumanare aprinsa de Mc din Bacau la 29 Iunie 2020
  • .

    Lumanare aprinsa de Mc din Bc la 21 August 2019
  • .

    Floare oferita de Mc din bc la 08 Ianuarie 2019


IOAN PETRU VIZITEU   

 Tăcerea de clopot - cronica la carte de Marius Manta ( http://bran.ablog.ro/2009-06-18/ioan-petru-viziteu-t-cerea-de-clopot.html )

 

 

CERTITUDINI

 

Să nu-ţi fie teamă

De teama de a nu

Te fi născut!

Ce hrană

Frumoasă are moartea!

(1985)

“Şoapte la uşa templului”, Ioan-Petru Viziteu

 

 

BOALA CA SENS

 

Doamne, eu îţi sunt coroana de spini,

Suliţa ce-şi sfâşie coapsa,

Sunt cuiele care-şi străpung mădularele,

Şi ciocanul lovind fără milă

Dar, Doamne,

Locuind în trup

Sunt aşa,

Pentru a afla

Gustul pâinii

Şi-a vinului din Graalul pierdut

(2005)

“Şoapte la uşa templului”, Ioan-Petru Viziteu

 

 

AMURG

 

Mă topesc în Tine Doamne

În oceanul de iubire

Mă încep, mă strig în Tine

Ochi viu în nemărginire.

(1998)

“Şoapte la uşa templului”, Ioan-Petru Viziteu

 

 

       În ziua de 29 iunie s-a stins din viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, Ioan-Petru Viziteu, universitarul energetician, poetul şi Marele Om, cum era cunoscut în Bacău, îndurerând pe toţi cei ce lucrează în domeniul electroenergetic şi care l-au cunoscut. Ioan-Petru Viziteu s-a născut la 20 august 1957, în Strunga, judeţul Iaşi. în 1982 a absolvit Facultatea de Electrotehnic, secţia Energetică de la Institutul Politehnic Iaşi. în anul 1997 a obţinut titlul de doctor în electroenergetică la Facultatea de Electrotehnică, Universitatea Tehnică Iaşi, cu  teza „Fiabilitatea sistemelor de securitate cu aplicaţii la protecţia şi automatica instalaţiilor electroenergetice”. După absolvirea facultăţii, a fost repartizat la IRE Bacău, unde, în decursul timpului, a parcurs toate treptele unei cariere de succes, de la inginer stagiar la şef de secţie, director adjunct şi director general al Sucursalei Transelectrica Bacău. În anul 2003 a trecut la Teletrans, Agenţia Bacău, ca inginer-şef, unde a lucrat până la trecerea în nefiinţă.

      Domeniile de expertiză ale lui Ioan P. Viziteu au fost protecţia prin relee, automatizările instalaţiilor energetice şi fiabilitatea sistemelor energetice. În paralel cu activitatea profesională, el a desfăşurat, începând din 1989, şi o importantă activitate didactică la Universitatea din Bacău, la Catedra de Energetică, în calitate de şef de lucrări, conferenţiar, profesor. A fost titularul cursurilor „Protecţii prin relee şi automatizări în sistemele electrice” şi „Fiabilitatea instalaţiilor energetice”.

       A înfiinţat, împreună cu prof. univ. dr. ing. Ioan Gheorghiu, Secţia de Energetică Industrială; a dat viaţă, a amenajat şi dotat Laboratorul de Protecţii prin relee şi Laboratorul de Supratensiuni din cadrul Catedrei de Energetică Industrială.

       De asemenea, a desfăşurat şi a susţinut o activitate de cercetare ştiinţifică, concretizată în publicarea a 98 articole în reviste de specialitate, buletine ştiinţifice universitare şi volume de conferinţe ştiinţifice, din care 10 din străinătate, cinci cărţi tehnice, din care una din străinătate, două brevete de invenţii şi cinci propuneri în curs de brevetare.

       A derulat patru contracte din Planul Naţional de Cercetare, din care la două a fost director de proiect.

       A fost membru activ în Comitetul de Studii CIGRE B5-Protecţii şi Automatizări, elaborând rapoarte tehnice şi organizând reuniuni ale Comitetului în România.

       A mai fost membru în SIER - Preşedintele Filialei Bacşu, SIEAR (Instalaţii Electrice şi Automatizări), CNR-CIGRE, CNR-LST (Lucrul sub Tensiune).

      O altă latură a personalitţ]ii lui Ioan Viziteu o constituie cea artistică. A fost poet şi a publicat două cărţi de versuri de o rară sensibilitate: volumul “Şoapte la uşa templului”, în 2006, premiat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor, în cadrul Festivalului - Concurs Na]ional de Poezie „Avangarda XXII”, şi “Tăcerea de clopot”, în 2008, la Editura Fundaţiei Culturale Cancicov.

       A fost membru în consiliul editorial al revistei „Ateneu” şi redactor al publicaţiei „Viaţa băcăuană”, membru al cenaclului literar-artistic „Avangarda XXII” şi, mai apoi, al cenaclului „Octavian Voicu”.

       A mai fost director artistic al Festivalului Concurs Internaţional de Poezie „Avangarda XXII” şi prezentator al programului folcloric „Favorit” din municipiul Bacău.

       Tulburător este poemul „Târziu”, pe care l-a scris cu puţină vreme înainte de a ne părăsi: „De ce-ai venit / Aşa târziu / La mine, moarte? / Am avut / Prea mult timp / Pentru întrebări / Şi-aproape toate / Au devenit păcate” (din volumul "Tacerea de clopot").

      Prin dispariţia lui Ioan-Petru Viziteu energetica românească pierde o mare personalitate ce va rămâne pentru totdeauna în Panteonul ştiinţei şi tehnicii româneşti.

 

Prof. dr. ing. Dan Zlatanovici

(Postat la 12 iulie, 2010) 

 


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket