Ioan Fiscuteanu

DATA NASTERII: 19 Noiembrie, 1937
DATA DECESULUI: 08 Decembrie, 2007
LOCALITATE: Targu Mures, Mures
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Burcescu Andreea, la 27 Iulie, 2011
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
20360 vizualizari

Memorial etern Ioan Fiscuteanu


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).




Ioan Fiscuteanu (n. 19 noiembrie 1937, satul Sânmihaiu de Câmpie , judetul Bistrita-Nasaud — d. 8 decembrie 2007, Targu Mures) a fost un actor român de teatru și film, cunoscut pentru rolul său în pelicula Moartea Domnului Lazarescu (2005), în regia lui Cristi Puiu.

Ion Fiscuteanu, născut la Sânmihaiu de Câmpie, Bistriţa-Năsăud, slujeste Thalia de mai bine de patru decenii, după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, urmat între 1958-1962. După ce timp de 6 ani, Ion Fiscuteanu a jucat pe scena Teatrului de Stat din Piatra Neamţ, din 1968, el a fost actor al Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, pe care l-a slujit cu talent si devotament. Fidelitatea faţă de acest teatru i-a permis să creeze aici zeci de roluri memorabile.

Din cele peste 60 de roluri din teatru, Ion Fiscuteanu s-a distins în piesele lui Caragiale - a fost şi Ghiţă Pristanda şi Nae Girimea şi Dragomir şi Jupân Dumitrache şi Efimiţa - în travesti. Dar a jucat şi în spectacole după piese de Eugen Ionesco, D.R. Popescu, Romulus Guga, Tudor Popescu, Aurel Baranga, Shakespeare, Eugene O'Neil, Arthur Miller, Cehov, Dario Fo.

Încă peste douăzeci de roluri a interpretat şi pe scenele altor teatre. Dar scena nu a fost niciodată de-ajuns pentru energia şi talentul lui Ion Fiscuteanu.
Regizori precum Mircea Danieliuc, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Nicolae Mărgineanu au valorificat disponibilităţile lui Ion Fiscuteanu şi în filme, jucând câteva roluri memorabile.

Dintre cele douăzeci de filme ale sale, remarcăm, “Fructe de pădure”, 1983, “Acordaţi circumstanţe atenuante”, 1984, , “Glisando”, 1985, “Emisie continuă”, 1985, „Din prea multă dragoste”, 1985, “Iacob”, 1988, , “Undeva în est”, 1991, “Balanţa”, 1992, “Turnul din Pisa”, 1992, “Timpul liber” (1993), , „Cel mai iubit dintre pământeni”, 1993, „Asfalt Tango”, 1995, „Prea târziu”, 1996, “Mariana”, 1998, “Zapping”, (2000), “Turnul din Pisa”, 2002, “Ajutoare umanitare” (2002), “Sindromul Timişoara – Manipularea”, 2004, şi “Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, film care îi aduce, în sfârşit, o recunoaştere internaţională, iar pentru noi regretul că regizorii n-au avut inspiraţia de a-l distribui în mai multe filme.

Actorul Ioan Fiscuteanu a fost înmormântat la Cimitirul Central din Târgu-Mureş cu onoruri militare, deoarece, în 2003, preşedintele Ion Iliescu i-a acordat Ordinul Naţional "Serviciul credincios în grad de cavaler".

La ceremonia religioasă au participat mai puţin de 100 de persoane şi nicio oficialitate locală.

A fost prezent regizorul Cristi Puiu, al cărui film "Moartea domnului Lăzărescu", care a câştigat premiul secţiunii Un Certain Regard la Cannes în 2005, i-a adus lui Fiscuteanu celebritatea internaţională, şi actorii secţiilor română şi maghiară de la Teatrului Naţional Târgu-Mureş, unde actorul a jucat în peste 60 de roluri.

Regizorul Cristi Puiu a spus că îi este foarte greu ca în astfel de momente să spună ceva, însă şi-a adus aminte că atunci când căuta un actor pentru rolul principal din "Moartea domnului Lăzărescu", Fiscuteanu i-a spus că el poate să joace acel rol mai bine decât oricine. Ştia că este bolnav de cancer atunci când l-a distribuit.

 




Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket