Ilarion Ciobanu

DATA NASTERII: 28 Octombrie, 1931
DATA DECESULUI: 07 Septembrie, 2008
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 03 Mai, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
18392 vizualizari

Memorial etern Ilarion Ciobanu


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).
 

       Celebrul actor roman Ilarion Ciobanu s-a nascut pe 28 octombrie 1931 in comuna  Ciucur din Tighina si a decedat pe 7 septembrie 2008 la Bucuresti, suferind de un cancer faringian. De o forţa creativa imensa, original si cu un farmec aparte, avea o rigoare si o seriozitate deosebita, apreciata atat de colegii lui de breasla, cat si de marele public.

       A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, debutul actoricesc venind abia la varsta de 30 de ani, cu filmul Setea, regizat de Mircea Dragan. Aici, alaturi de alţi mari actori, ca George Calboreanu, Amza Pelea sau Ion Besoiu, a realizat o creaţie actoriceasca memorabila. De altfel filmul a luat Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova si a fost nominalizat pentru Marele Premiu in 1961.

       Au urmat apoi mai bine de 60 de filme in care actorul Ilarion Ciobanu a deţinut roluri principale. A jucat in anii '80 roluri in filme istorice ca Baltagul, Rascoala, Columna,  Mihai Viteazul etc. A interpretat in seria de filme a lui Sergiu Nicolaescu cu comisarul Moldovan rolul Mihai Roman, pentru care a intrat in evidenţa securitaţii cu numele de cod „Cora”. Ulterior, in miniseria TV de mare succes Toate Panzele sus, i-a dat viaţa personajului Gherasim. Si astazi ecranizarea romanului lui Radu Tudoran este difuzata pe diferite posturi de televiziune. Printre rolurile importante ale lui Ilarion Ciobanu se numara si cele din primele westernuri romanesti, in regia lui Dan Piţa si Mircea Veroiu: Profetul, aurul si ardelenii, Artista, aurul si ardelenii etc., filme de un real succes la public.

       A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de langa tine si Mara.

       Singurul actor roman care nu a pasit vreodata pe scena unui teatru, dupa 1989 joaca doar ocazional, ramanand in amintirea cinefililor ca un dur cu inima, de o modestie si bun simţ rar intalnite.

       Fiul sau, regizorul Ioachim Ciobanu, este cel care ii incredinţeaza ultimul sau rol, in filmul Bored (2004), fiind cea de-a cincea pelicula in care joaca dupa Revoluţie. In acelasi an, Ilarion Ciobanu a primit un premiu pentru intreaga cariera la Festivalul Internaţional de film Bucuresti.

       Dupa ce, in iulie 2008 capata o nepoţica, pe Clara Maria, fiica lui Ioachim, avea toate motivele sa traiasca, dar boala nemiloasa l-a luat cu puţin inainte de a implini 77 de ani.

Sursa: cinemarx.ro

 

 

 

 

 


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket