Gheorghe Dinica

DATA NASTERII: 01 Ianuarie, 1934
DATA DECESULUI: 10 Noiembrie, 2009
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 01 Iunie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
24505 vizualizari

Memorial etern Gheorghe Dinica

  • odihnestete in pace maestre

    Lumanare aprinsa de Bogdan la 06 Noiembrie 2010
  • Domn'Paraipan , mare pacat ca te-ai dus in Eternitate. Am fost acum 2 saptamani si ti-am aprins o lumanare la locul de Odihna Vesnica!


    Mesaj postat de Cristea la 01 Octombrie 2010
  • Mare Actor si un om deosebit. Odihna vesnica

    Floare oferita de Dragos din Pliesti la 04 August 2010
  • S-a stins unul din cei mai mari actori pe care i-am avut. Dumnezeu sa te odihneasca in pace maestre!

    Lumanare aprinsa de Dragos din Ploiesti la 14 Iulie 2010
  • Sa se odihneasca in pace!

    Floare oferita de Andrei din Brasov la 03 Iunie 2010


       Gheorghe Dinica s-a nascut in ajunul Craciunului in anul 1933, in Giulesti, la periferia Bucurestiului.  Parintii sai – Petre si Jana- au inregistrat nasterea abia pe data de 1 ianuarie 1934.

      Actorul a copilarit in acelasi cartier, declarand ulterior ca aceasta viata „de cartier” l-a invatat foarte multe lucruri.  Periaoda razboiului l-a marcat profund pe Dinica, supravietuind bombardamentelor de pe 1 ianuarie 1944, dar vazandu-si la doar 10 ani majoritatea prietenilor ucisi.

      In salile cinematografelor de pe Calea Grivitei i s-a nascut dorinta de a deveni actor, conform celor consemnate de Mia Padurean. John Wayne, James Stewart, Humphrey Bogart, Cary Grant sunt actorii care l-au impresionat in mod deosebit. Pe langa filmele vazute la cinematograful Marna, mergea sa vada si trupele de artisti de la Teatrul de revista, cu Titi Mihailescu, iar mai tarziu cu Puiu Calinescu.

      A inceput sa joace in teatrele de amatori ale unor intreprinderi, care puneau in scena Molière, Shakespeare, dar si dramaturgie romaneasca. Prima aparitie pe scena a tanarului Dinica a fost cu o trupa de amatori de la Posta, in piesa „Titanic Vals”, de Tudor Musatescu, in rolul locotenentului Stamatescu.

      S-a inscris in cercul teatral al Casei de Cultura a Sindicatelor (C.C.S) din Bucuresti, iar,  la 22 de ani, a fost distribuit in „Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, in rolul lui Bogoiu. A avut sansa sa fie vazut de actrita Dina Cocea, care se afla in public, care l-a primit la cursurile ei de pregatire.

      Dupa aceste cursuri, Dinica a intrat - in 1957 - la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica. A absolvit Institutul in 1961, iar doi ani mai tarziu a fost distribuit in filmul „Strainul”, in regia lui Mihai Iacob.

      Cariera cinematografica a lui Gheorghe Dinica insumeaza aproape 100 de filme.Cel mai important premiu obtinut de actor a fost cel de la Karlovy Vary, in 1976, pentru Prin cenusa imperiului. A obtinut mia mzulte premii sin partea ACIN - in 1972, 1975, 1987 (pentru interpretarile din Explozia, Felix si Otilia, Bariera, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, Ilustrate cu flori de camp, Cuibul de viespi, Secretul lui Herodot) si UCIN - in 1992 (pentru Casa din vis), 1993 (Patul conjugal).

      Cat priveste viata privata, Gheorghe Dinica nu s-a casatorit pana la 60 de ani si nici nu a avut copii.  „Pe primul plan a stat intotdeauna munca pe scena”, marturisea actorul. Dar in 1995, Gheorghe Dinica fost invitat acasa la o familie de prieteni, pe care nu-i vazuse de mult timp. Acolo a cunoscut-o pe Gabriela-Georgeta, care i-a atras atentia si careia i-a propus o intalnire. Pe 2 februarie 1996, cei doi au celebrat cununia civila, apoi, mai tarziu, cununia religioasa.

      Ultima sa mare provocare in teatru a fost rolul „Mefisto”, din spectacolul „Faust”. Regizorul Silviu Purcarete si Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, i-au distribuit, in 2006, pe Gheorghe Dinica si pe Stefan Iordache, in cele mai importante roluri, Mefisto si respectiv Faust, din aceasta superproductie. Dar Dinica s-a retras, dupa 3-4 zile, de la repetitie.
 In film, ultima sa aparitie importanta a fost cea din 2007 in „Ticalosii",  in regia lui Serban Marinescu. Gheorghe Dinica a jucat in ultimii doi ani de viata in serialele de televiziune „Inima de tigan” si „Regina”.

      Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata, marti, 10 noiembrie 2009, in jurul orei 13, dupa ce timp de 20 de zile a fost internat la sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Pe 9 noiembrie fusese operat de colecist, dar avea si o infectie cu stafilococ auriu si candida. Diagnosticul fusese "bronhopneumonie cu stafilococ auriu si candida, pneumonie bazala stanga in remisie, soc septic si disfunctie multipla la organe".

      Trupul neinsufletit a fost adus pe 13 noiembrie 2009 in foaierul Teatrului National din Bucuresti unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite sa-si ia ramas bun. A fost inmormantat in aceeasi zi, in cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinica, denumita astfel in semn de omagiu. S-a alaturat astfel colegilor de breasla: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Rautu, Stefan Iordache, Nicu Constantin.

 

Sursa: cinemagia.ro


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket