Florin Bogardo a fost un compozitor si cantareţ roman de muzica usoara. A debutat in calitate de compozitor in anul 1963. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numara „Sa nu uitam” (compusa in 1969 si cunoscuta in interpretarea proprie si in versiunea Mihaelei Mihai), „Tu esti primavara mea” (1973, mai cunoscuta in interpretarea lui Aurelian Andreescu) si „Ani de liceu” (1986, cantata de autor alaturi de Stela Enache). Incepand din 1976, Bogardo a scris si muzica de film.
Florin Bogardo s-a nascut pe 16 august 1942 in Bucuresti. Tatal lui Florin se numea Oranzo Bogardo si era inscris la baroul din Dragasani ca avocat. La varsta de cinci ani, Florin incepe sa studieze pianul cu profesoara Cici Manta. La varsta de 17 ani, tanarul deja compune mici lucrari in genuri culte: fantezii si preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni s.a.
Studiaza la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, secţia de compoziţie. Profesorii lui sunt: Victor Iusceanu si Dragos Alexandrescu (teoria muzicii si solfegiu), Gheorghe Dumitrescu (armonie), Myriam Marbe (polifonie), Tudor Ciortea (forme muzicale), Ovidiu Varga si Octavian Lazar Cosma (istoria muzicii), Emilia Comisel (folclor muzical) si Anatol Vieru (compoziţie). In aceasta perioada, Bogardo scrie lucrari camerale, intre care si un cvartet de coarde.
Debuteaza ca autor de muzica usoara in 1963, la Festivalul Naţional de Muzica Usoara „Mamaia”: piesa „Cum e oare?”, pe un text de Madeleine Fortunescu, este interpretata in concurs de cantareaţa Margareta Paslaru si obţine premiul special al Uniunii Scriitorilor. (Compoziţia a fost inregistrata la casa de discuri Electrecord pe discul Melodii din Festivalul Mamaia 1963, numar de catalog EDC 411.) In 1967, Bogardo isi incepe activitatea de cantareţ, de aici inainte inregistrand multe dintre compoziţiile sale in doua variante: cea proprie si o alta, cu un solist vocal invitat (Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu s.a.).
In 1967, se angajeaza ca regizor muzical la Radiodifuziunea Romana. Un an mai tarziu, devine membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Muzicieni precum Mondial si Coral au inregistrat la Radiodifuziune cu Florin Bogardo la pupitru, catre sfarsitul anilor saizeci (discul "Romanţa fara ecou" al formaţiei Mondial a fost inregistrat in secret la Radiodifuziune, intr-o noapte). Din 1972, Bogardo incredinţeaza aproape toate noile compoziţii soţiei lui, Stela Enache; cei doi canta uneori in duet.
Compozitorul semneaza coloana sonora a filmului “Bunicul si doi delicvenţi minori” (1976), in regia Mariei Callas-Georgescu. Va mai scrie muzica a sase pelicule, toate regizate de Nicolae Corjos: “Alo, aterizeaza strabunica” (1981), “Declaraţie de dragoste” (1985), “Liceenii” (1986), “Extemporal la dirigenţie” (1987) etc. Muzica filmului “Liceenii” este de departe cea mai cunoscuta coloana sonora creata de Bogardo: ea insumeaza piese instrumentale (in care predomina sintetizatorul), inlanţuite prin tehnica leitmotivului, si celebra compoziţie „Ani de liceu” (pe versuri de Sasa Georgescu, muzica fiind parţial inspirata de piesa Lui de Michèle Torr). „Ani de liceu” a devenit cu timpul un veritabil imn al liceenilor romani; piesa a fost inregistrata in duet de Bogardo si Stela Enache (dupa o incercare nereusita a actorilor din film, tinerii Stefan Banica jr. si Oana Sarbu).
Muzicianul a fost casatorit cu interpreta Stela Enache. Cei doi au doi copii, un baiat si o fata. Conform marturisirii soţiei sale, Bogardo era un om foarte discret si modest, cautand in permanenţa sa se fereasca de apariţiile in public. Era botezat in rit catolic.
Florin Bogardo a suferit de probleme cardiace timp de mai mulţi ani. In august 2009 era internat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Bals” din Bucuresti pentru investigaţii. In dimineaţa zilei de 14 august a suferit un atac cerebral, iar in dimineaţa urmatoare a murit.
Sursa: wikipedia.org