Cornelia Bodea

DATA NASTERII: 09 Aprilie, 1916
DATA DECESULUI: 28 Aprilie, 2010
LOCALITATE: Dud, Arad
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Nonea, la 24 August, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
46773 vizualizari

Memorial etern Cornelia Bodea

  • fiei tarana usoara

    Floare oferita de Petcut Iliuta din dud la 31 Martie 2013


Cornelia Bodea s-a născut în anul 1916, în satul Dud din judetul Arad. Fiică de preot, pe linie maternă este nepoata memorandistului Aurel Suciu.


A studiat Istoria României, istorie universală si bizantologie la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, urmând si cursurile Scolii Superioare de Arhivistică si Paleografie de pe lângă Arhivele Statului.

În anul 1941 si-a luat doctoratul în filosofie si litere, cu teza "Moise Nicoară si rolul său în lupta pentru emanciparea national-religioasă a românilor din Banat si Crisana", devenind, în 1969, doctor docent.


Între anii 1937 si 1942, a fost bibliotecar la Biblioteca Catedrei de Istorie Universală a Facultătii de Filosofie si Litere, între 1943 - 1949 asistent la catedra de Istorie Universală a Universitătii din Bucuresti si, până în 1975, cercetător stiintific la Institutul "Nicolae Iorga".


După 1989 a fost profesor asociat la Facultatea de Istorie a UniversităŃii din Bucuresti. Ca "visiting professor", acad. Cornelia Bodea a desfăsurat o bogată activitate didactică în SUA, sustinând cursuri si seminarii în universităti americane din Ohio State University, Boston College. În anul 1990, Cornelia Bodea a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române si, în 1992,
membru titular.


Ca specialist în istoria modernă a României si istorie modernă universală, în cercetările sale s-a aplecat asupra unor mari momente din istoria noastră natională, activitătii unor personalităti ale culturii noastre, personalitătilor străine care au avut legături cu trecutul românesc, relatiilor româno-americane, româno-franceze si româno-engleze, precum si rolului femeii în istoria Ńatională.


Rezultatele acestor laborioase cercetări s-au concretizat în foarte numeroase lucrări de referintă apărute în tară si în străinătate. În semn de recunoastere a valorii operei sale stiintifice, Cornelia Bodea a fost aleasă ca membru al mai multor societăti stiintifice din tară si de peste hotare, precum: membru de onoare al Institutului de Istorie "N. Iorga", presedinte de onoare al Societătii Române
de Vexilografie, membru de onoare al "Society for Romanian Studies" (SUA), membru fondator al Asociatiei "Fulbright Alumni Association Romania", si multe altele.


A fost Cetătean de Onoare al Municipiului Arad iar la împlinirea vârstei de 90 de ani a fost distinsă de Presedintele României cu Ordinul National Pentru Merit, în grad de Mare Cruce. Cornelia Bodea a fost mereu atasată de locurile natale, iar legăturile cu Aradul au fost permanente. Prin strădania si generozitatea sa, a fost salvată biserica monument din lem de la Grosi, care a fost
adusă în curtea Spitalului Judetean Arad. Cornelia Bodea este patronul spiritual al Bibliotecii Centrale a Universitătii Aurel Vlaicu din Arad, institutie căreia i-a donat cu generozitate valoroasa bibliotecă personală.

 Sursa: primariaarad.ro


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket