Baruţu T. Arghezi

DATA NASTERII: 28 Decembrie, 1925
DATA DECESULUI: 25 August, 2010
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 26 August, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
30439 vizualizari

Memorial etern Baruţu T. Arghezi

  • Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de genialul sau tata, Tudor Arghezi!

    Lumanare aprinsa de Orest la 13 Decembrie 2011
  • ACEST SUFLET MINUNAT SA AIBE UN SOMN LINISTIT.

    Lumanare aprinsa de Noapte Albastra la 23 Septembrie 2010
  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Lumanare aprinsa de Magda din Vaslui la 26 August 2010


 

Fiul scriitorului Tudor Arghezi, prozatorul, eseistul şi publicistul Baruţu T. Arghezi, a încetat din viaţă, miercuri, la Arad, la vârsta de 84 de ani.

Baruţu T. Arghezi s-a născut în Bucureşti la data de 28 decembrie 1925, iar debutul său literar a avut loc în anul 1939. A fost colaborator în presa literară, publicist, lăsându-se inspirat şi de muzele artei fotografice.

În anul 1940, Baruţu T. Arghezi a publicat, pentru prima oară, în revista "Duminica". De asemenea, a colaborat la "Gazeta literară" "Contemporanul", "Steaua", "Tribuna" din Cluj, "Argeş" şi "Albina"  - unde a fost redactor, timp de câţiva ani. Subiectul principal al scrierilor sale este satul, sătenii, arta şi cultura autentic ţărănească, ceea ce impunea deplasări în ţară, zile întregi pentru documentare.

În anul 1943, la vârsta de 17 ani, tânărul Baruţu avea să-l viziteze pe tatăl său Tudor Arghezi, în lagărul de internaţi politici de la Târgu Jiu, fapt descris de Baruţu T. Arghezi, în volumul său "Dincolo de zare". În anul 1974, Baruţu T. Arghezi a plecat în Elveţia pentru tratamentul medical prelungit al fiului său. S-a stabilit definitiv în oraşul Lausanne, împreună cu soţia sa, Doina - Melania Arghezi. După anul 1989, a revenit în ţară pentru numeroase editări şi contracte literare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 1999, Baruţu T. Arghezi a primit Diploma concursului literar "Poesiades" cu "Menţiunea specială", decernată de "Institut Académique de Paris".

După 1990, Baruţu T. Arghezi a continuat să publice volume de istorie literară, proză şi poezie, petrecând anii senectuţii la Arad, în ambientul academic al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş", pentru a pune temelia, împreună cu rectorul Aurel Ardelean şi Academia Română, Centrului de Cercetare al Literaturii Argheziene, fapt împlinit la 21 mai 2009, de ziua naşterii marelui poet Tudor Arghezi.

 

Sursa: Realitatea TV


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket