Alexandru Paleologu

DATA NASTERII: 14 Martie, 1919
DATA DECESULUI: 02 Septembrie, 2005
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 26 Aprilie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
23797 vizualizari

Memorial etern Alexandru Paleologu


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).




        Alexandru Paleologu, politician, critic literar si eseist, "Ambasadorul golanilor" Numele Paleologu apare pentru prima oara in secolul XI, la un general din Imperiul Bizantin, spunea Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu, intr-un interviu. La origini, numele a fost o porecla - "paleos" inseamna vechi, iar "logos", stiinta sau cuvant. Pe linie materna, Paleologii moderni se trag din Brancoveanu, a mai spus Theodor Paleologu, a carui familie este stabilita in Romania de la inceputul secolului XVIII.

        Pentru ca au fost repede asimilati de cultura romana, Paleologii se deosebesc de burghezia greaca din Romania, care a ramas multa vreme separata de restul populatiei.

        Unul dintre seniorii PNL, Alexandru Paleologu era o autoritate intelectuala pentru Partidul Liberal. A candidat pentru Senatul Romaniei sub sigla PNL si a fost senator neintrerupt din 1992 in 2004.

       Fara a fi un politician de prima linie, care sa se implice in viata de partid, Paleologu a fost un liberal prin definitie. Paleologu a fost numit imediat dupa Revolutie ambasador al Romaniei la Paris, dar a demisionat la scurt timp dupa mineriada din 13-15 iunie, criticand actiunile fostului presedinte Ion Iliescu.

       In timpul demonstratiilor din Piata Universitatii s-a declarat ambasador al "golanilor". A facut puscarie politica timp de 5 ani, din 1959 pana in 1964, cand a fost eliberat prin gratiere, desi fusese condamnat la 14 ani de munca silnica.

        Paleologu este prima personalitate care si-a recunoscut colaborarea cu Securitatea. A facut aceasta dezvaluire intr-un volum de convorbiri cu Stelian Tanase si si-a cerut iertare public. El a povestit ca a recurs la colaborarea cu Securitatea ca urmare a presiunilor la care a fost supus in timpul detentiei.

        Alexandru Paleologu isi cere public iertare pentru ceea ce va numi o "obnubilare a inteligentei". Trebuie spus, amanunt deloc de neglijat, ca racolarea sa ca informator s-a petrecut in conditii de detentie la Botosani in 1963, sub presiunea santajului, batailor si umilintelor.


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket