Constantin Dumitrescu
(Ticu)

DATA NASTERII: 27 Mai, 1928
DATA DECESULUI: 05 Decembrie, 2008
LOCALITATE: Fanari (Gherghita), Prahova
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 27 Aprilie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
22132 vizualizari

Memorial etern Constantin Dumitrescu


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).




        Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, (27 mai 1928 - 5 decembrie 2008) in comuna Ciumati, judetul Prahova. A fost un om politic roman, fost detinut politic, membru al CPUN, senator de orientare crestin-democrata (PNT-CD), presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania – A.F.D.P.R. –, din 1990 si Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999), initiatorul Legii Lustratiei, membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.).
       Studii: eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic la ani grei de inchisoare. Dupa eliberare, la cererea sa de a continua studiile universitare, Ministerul invatamantului, intr-o comunicare oficiala, ii respinge solicitarea, motivand ca "se mentine eliminarea din toate universitatile din tara pentru activitate antidemocrata".

      A urmat destinul familiei sale in lupta impotriva comunismului, fiind arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista pe cand era elev al Liceului "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti, colaborator apropiat al profesorului Virgil Serbanecu, liderul Partidului National Taranesc pe judetul Prahova, sau student (1945-1948). Dupa eliminarea din facultate, urmarit de Securitate, devine fugar, pentru ca in 1949 sa fie arestat si apoi condamnat ca detinut politic, la 2,5 ani puscarie corectionala. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, este rearestat in 1958 si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala. A supravietuit detentiei din inchisorile si lagarele de exterminare comuniste, fiind eliberat in 1964, odata cu gratierea tuturor detinutilor politici din Romania. in anul 1982 primeste din partea CC al PCR, avand semnatura lui Nicolae Ceausescu, Ordinul Muncii Clasa a III-a, pentru contributia adusa la propasirea muncii "socialiste". in inchisorile comuniste s-a comportat exemplar ca detinut, nu a iesit din cuvantul paznicilor si ofiterilor de lagar si nu a facut nici o zi de carcera asa cum faceau foarte multi dintre detinutii antiomunisti inversunati. Dupa revolutia din Decembrie 1989 si-a primit dosarul de fost detinut politic de la fostul sef al SRI, Virgil Magureanu. A refuzat sa-si publice dosarul de fost detinut politic invocand diverse motive. CNSAS nu detine dosarul lui Ticu Dumitrescu.
       Pentru a-si castiga existenta si totodata ca masura de autoizolare, a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei. A prestat diferite munci (sef echipa, muncitor, functionar tehnic). Dupa 1970 a devenit seful unui mic santier de constructii forestiere din Vrancea, care a fost timp de 17 ani consecutiv printre cele mai eficiente si rentabile santiere din cadrul Ministerului Economiei Forestiere si de aici, venind de la sine, diplome si medalii, pe care insa nu le-a cerut si nu le-a dorit niciodata.
      La 22 Decembrie 1989 a patruns cu ceilalti oameni de curaj in sediul Comitetului Central, participand la evenimentele respective. De atunci s-a implicat in lupta pentru edificarea democratiei in Romania, iar ca parlamentar a initiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista etc.
      Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. In 2003 s-a retras din activitatea politica, continuandu-si activitatea de membru al CNSAS.


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket