Corneliu Coposu

DATA NASTERII: 20 Mai, 1914
DATA DECESULUI: 11 Noiembrie, 1995
LOCALITATE: Bucuresti
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 26 Aprilie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
25873 vizualizari

Memorial etern Corneliu Coposu

  • Corneliu Coposu a fost unul dintre Martirii Neamului Romanesc! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

    Lumanare aprinsa de Stefan Caliga din Bucuresti la 20 Mai 2014
  • Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si lumina!

    Floare oferita de Liliana Alupoaei la 11 Noiembrie 2013
  • Sa-i fie sufletul in Lumina!

    Floare oferita de Codruta Dan din Bucuresti la 10 Noiembrie 2013
  • Omagiu

    Floare oferita de Mihaela Ionescu din Bucuresti la 10 Noiembrie 2013
  • Cu adâncă plecăciune, Vitalia Pavlicenco, președintele Partidului Național Liberal din R.Moldova, care pledează pentru reîntregirea neamului românesc.

    Lumanare aprinsa de Vitalia Pavlicenco din Chișinău la 09 Noiembrie 2013


    

         Corneliu Coposu a fost un om politic roman, presedinte al Partidului National Taranesc (1989 - 1995), senator, lider al opozitiei din Romania postcomunista.
       S-a nascut ca fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu si al Aureliei Coposu. Studiile liceale le-a urmat la Blaj, absolvind mai apoi Facultatea de Drept a Universitatii Regele Ferdinand din Cluj.

       A colaborat la ziarul clujean "Romania Noua", la "Mesajul" (Zalau) precum si la oficiosul Bisericii Romane Unite cu Roma, ziarul "Unirea" din Blaj. In 1935 a fost ales presedinte al Organizatiei Tineretului Universitar al PNT din Cluj.

       Intre 1937 si 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a insotit in toate misiunile sale politice.

       In 1940 a primit functia secretar politic al lui Iuliu Maniu. I s-a incredintat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opozitia negocia iesirea Romaniei din Axa si intoarcerea ei catre aliatii traditionali. Avea misiunea de a intretine relatii confidentiale cu reprezentantii guvernului englez la Liverpool, cu delegatii opozitiei romane care duceau tratative la Cairo, cu emisarii romani de la Stockholm si cu comandamentul militar aliat din Italia.

       Pe 14 iulie 1947 a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit "Inscenarea de la Tamadau". Pana in 1956 a fost tinut in arest preventiv, fara sa fie judecat. In 1956 i s-a inscenat un proces pentru "inalta tradare a clasei muncitoare" si pentru "crima contra reformelor sociale". A fost condamnat la munca silnica pe viata. Pana in 1962 a fost inchis intr-un regim sever de izolare la penitenciarul Ramnicu Sarat. In aprilie 1964 a fost pus in libertate dupa 17 ani de detentie.

       A fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti, atelierul de tamplarie mecanica. In ianuarie 1990 reinfiinteaza PNT, sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la moarte.

       Este unul din initiatorii Conventiei Democrate Romane, alianta de partide creata in 1992. In mai 1995 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza cetatenilor straini.

       Numeroase locuri publice ii poarta numele; in Piata Palatului din Bucuresti a fost dezvelit un monument in amintirea lui Corneliu Coposu, monument asezat fata in fata cu cel al lui Iuliu Maniu, ale carui idealuri le-a dus mai departe.


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket