Nicolae Dobrin
(Gascanul)

DATA NASTERII: 26 August, 1947
DATA DECESULUI: 26 Octombrie, 2006
LOCALITATE: Pitesti, Arges
-> Email catre familie & prieteni
-> Adauga o amintire
-> Adauga o poza
-> Contacteaza detinatorul memorialului
-> Printeaza
MEMORIAL PERMANENT
CREAT DE
Elena Pascale, la 26 Aprilie, 2010
MEMORIAL PERMANENT
INFORMEAZA-TI PRIETENII
11805 vizualizari

Memorial etern Nicolae Dobrin


Exprima sincerele condoleante prin aprinderea unei lumanari sau oferirea unei flori, gratuit.

Aprinde o candela care, impreuna cu mesajul tau, va ramane prima intrare in cartea de condoleante (de la numai 3€, plata prin Card, PayPal sau SMS).

        Nicolae Dobrin, cunoscut si ca "Gascanul" si "Printul din Trivale", a ramas in amintirea tuturor ca un mare fotbalist roman, poate cel mai mare. In orice caz meritele sale din lumea fotbalului au fost recunoscute prin trei premii in 1966, 1967, 1971 cand a fost declarat "Cel mai bun fotbalist al Romaniei".

       Nascut la 26 august 1947 in Pitesti, isi incepe cariera in fotbal in 1959 la clubul local "FC Arges" caruia ii ramane fidel pana in 1982 in ciuda a numeroase oferte de la alte cluburi. Cu aceasta echipa a castigat doua titluri de campion national (singurele din istoria echipei) in 1972 si 1979.   

     Nicolae Dobrin a fost primul roman care a avut sansa sa joace la Real Madrid. In 1972, Dobrin l-a cucerit definitiv pe cel mai important presedinte din istoria Realului, Santiago Bernabeu. Dupa "dubla" Real - FC Arges din Cupa Campionilor Europeni, spaniolul era dispus sa faca orice pentru a-l avea pe roman. Oferta era uriasa pentru acele vremuri: doua milioane de dolari, plus instalarea unei nocturne la arena din Pitesti! Totul a cazut insa din cauza dictatorului Nicolae Ceausescu, seful statului, care nu a fost de acord cu transferul lui Dobrin la Real Madrid.

      Campion cu FC Arges in 1972, Dobrin avea sa dea piept in acel sezon cu Real Madrid. Insusi marele Santiago Bernabeu s-a deplasat la stadion, in caruciorul cu rotile, special pentru „Gascan". Voia sa vada minunea tinuta ascunsa de comunisti. Dupa jocul retur l-a invitat sa ramana pentru memorialul „Gento" la Madrid. I s-au luat interviuri, s-au facut speculatii, dar Dobrin a revenit acasa. „Era imposibil sa raman acolo. Aveam familia aici, nu stiu ce s-ar fi intamplat cu ei daca as fi acceptat Madridul!"

      Vrajit de jocul romanului, Bernabeu a riscat inclusiv o intalnire cu Ceausescu. „A spus ca plateste pe loc doua milioane de dolari si face nocturna la un stadion care va fi desemnat de statul roman. Ceausescu l-a refuzat de teama ca ar fi creat un precedent! Nici in Bulgaria nu m-au mai lasat apoi sa plec, macar in vacanta." Pe tema episodului „Gento", Dobrin s-a distrat mereu. Isi amintea, zambind, de ceea ce scriau ziarele de atunci despre el: „Ma aflam la Madrid. M-am intalnit cu niste ziaristi care au zis ca trebuie sa-mi faca o pagina-portret pentru ca ei erau convinsi ca am sa joc acolo. Unul m-a intrebat ce masina imi place. Eu i-am spus asa: Dacia 1100! Nici nu stiam ce marci auto sunt in lume". 

      Cariera lui Dobrin putea sa aiba o alta turnura inca de la 20 de ani. Lenonte Ianovschi, antrenorul care i-a slefuit talentul, spune: „Suntem doar cativa, foarte putini, care stim ca pe Gicu l-a dorit foarte tare Inter Milano. Dupa un turneu organizat de Marseille si castigat de noi, marele Inter a venit cu o oferta de 200 de mii de dolari. Se intampla in 1967 – 200 de mii de dolari in 1967! – si Gicu avea doar 20 ani".

       Dobrin a adunat 409 meciuri în prima divizie, dintre care 395 în echipa pitesteana. A înscris 111 goluri în campionatul Diviziei A, dintre care 106 pentru FC Arges. A fost selecþionat de 48 de ori în prima reprezentativa a tarii, de mai multe ori în selectionata B, de 10 ori în echipa nationala de tineret, de 10 ori în selectionata de juniori si de 5 ori în selectionata olimpica a tarii. Este “Maestru Emerit al sportului”. În ancheta desfasurata de Concordia românã, Dobrin a fost declarat cel mai bun fotbalist roman al sfarsitului de veac 1965-1990.

      Nicolae Dobrin a decedat pe 26 octombrie 2006 la varsta de 60 ani dupa o grea lupta cu cancerul.


Site-uri Partenere: Seminee      Prahova Business      Monitorizare GPS      Voicemarket