Tatiana Stepa, una dintre cele mai cunoscute autoare si cantarete de muzica folk din Romania s-a stins din viata pe 7 august 2009, la varsta de 46 de ani, din cauza cancerului de col uterin de care suferea de aproximativ 5 ani.
Artista s-a nascut pe 21 aprilie 1963 in localitatea Lupeni din judetul Hunedoara. Tatiana a fost inconjurata de muzica inca din frageda copilarie, prima sa aparitie pe scena fiind la gradinita. Avand inclinatii artistice inca de la acea vreme, Tatiana Stepa a urmat cursuri de balet, pian si vioara si s-a concentrat pe aceasta din urma ca instrument principal (a facut vioara 8 ani).
Au urmat studiile la „Liceul de Arhitectura” unde a luat pentru prima data contact cu muzica folk. Datorita studiilor indelungate de viaora, Tatiana a invatat foarte usor sa cante la chitara.
Debutul sau artistic a avut loc in anul 1982 pe stadionul din Fagaras cu piesa „Si-am sa-mi fac o doina”. Acest debut a fost in cadrul Cenaclului Flacara, ramanand membru pana in 1985 cand acesta a fost interzis.
Dupa acesta interdicitie Tatiana lucreaza timp de 11 ani in mina Lupeni si apoi ca tehnoredactor de carte, la Bucuresti.
Din 1996 a sustinut peste 1000 de concerte pe scenele marilor orase romanesti si internationale (Italia, Franta, Germania, Republica Moldova, Bulgaria). A fost invitata anual la toate marile festivale de muzica folk din tara (Om bun, Folk you, Sighisoara, Falkfest etc).
Artista desavrsita, Tatiana Stepa, a compus versuri proprii pentru melodiile sale, dar a cantat si versuri ale unor poeti celebri din literatura romana si universala - Federico Garcia Lorca, Esein, Adrian Paunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.
Tatiana Stepa a lansat pe parcursul carierei sale muzicale trei discuri de autor - "Treisprezece clipe" (4 decembrie 2003), "Copaci fara padure" (dublu CD - 18 octombrie 2007) si "Album de colectie" lansat de Jurnalul National (25 august 2008). Tot in timpul vietii a lansat si o caseta audio - "Singuratate" (1999).
Dupa moartea sa au fost lansate inca doua discuri ce poarta numele artistei - "Album de colectie" (14 septembrie 2009) si "Cantec pentru prieteni" (15 decembrie 2009).
Tatiana s-a casatorit la varsta de 18 ani, prea devreme asa cum declara intr-un interviu, dar din acest mariaj esuat a ramas cu ceva unic, singurul sa fiu- Catalin. Desi viata sa artistica si turneele au tinut-o departe de Catalin, relatia sa cu acesta si-a revenit, iar in ultimii ani de viata ai artistei, cei doi au fost mai mult decat mama si fiu, au fost prieteni.
Tatiana a fost inmormantata pe Aleea Artistilor din cimitirul Bellu in prezenta a doar 150 de persoane, prieteni, colegi si admiratori.